A szaunázás 5 legfontosabb előnye

A szaunázás napról napra egyre népszerűbbé válik szerte a világon. Mégis honnan származik  ez a szokás? Az eredetét tekintve Európa északi részéről a finn szaunakultúra az egyik leginkább elismert. A szauna egy pici ház vagy szoba amely arra lett tervezve, hogy magába tartsa a hőt és párát.  A rendszeres szaunázásnak rengeteg pozitív egészségügyi hatása van nem csoda, hogy egyre népszerűbb relaxációs tevékenység.

A szaunázás egészségügyi előnyeiről olvashatnak ahol összegyűjtöttük a legfontosabb 5 tényezőt amiért érdekes szaunázni.

1. Erősíti az immunrendszert

A szauna rendszeres használatának egyik legjobb előnye, hogy javítja az immunrendszert. Az ülések segítik a szervezetet olyan fehérvérsejtek előállításában, amelyek felelősek a támadó fertőzések elleni küzdelemért. A szauna rendszeres felhasználóinak nagyobb mennyiségű fehérvérsejtje van, egészségesebbek és az immunrendszerük nagyobb sebességgel képes megküzdeni a fertőzésekkel szemben.

2. Stresszoldás

A szauna használatával a test és a lélek alkalmazkodik a stresszhez, és csökkentheti a depresszió és más mentális betegségek kockázatát. A szaunában történő száraz forró levegő számos módon stresszcsökkentést biztosít. Ez egy meleg, csendes tér a külvilág  zavaró tényezői nélkül. A szauna hője lazítja a test izmait, javítja a keringést és serkenti az endorfinok felszabadulását. Az endorfinok a szervezet természetes “jó érzés” kémiai anyagai, és felszabadulásukkal elérhető a szaunázást követő “ragyogás”. 

3. Segíti a méregtelenítést

A minden napi életünk során nem verejtékezünk aktívan ami hozzá segíthetné a szervezetet a méregtelenítéshez. A szaunázás során a magas hőmérsékleten töltött idő a verejtékezést elősegítve a szervezet méregtelenítései folyamatait aktivizálja. Tisztítja a pórusokat és az izzadsággal a fölösleges méreganyagok így távozni tudnak ezzel jótékonyan támogatva a szervezetet.

4. Tisztítja a bőrt

A forró fürdőzés az egyik legrégebbi szépségápolási módszer a bőr tisztítására.  Amikor a test elkezd izzadságot termelni az izzadságal a bőr elhalt hámsejtjeiől is megszabadul ezzel a bőr tisztulni képes.  Kimutatták, hogy a pórusok tisztítása javítja a kapilláris keringést, amitől a bőr puhább és frissebb megjelenésű lesz.

5. Segíti a mélyebb alvást

Kutatások során bizonyították, hogy a szaunázás segíti a mélyebb pihentetőbb alvást. A késő esti órákban a testhőmérséklet megelemkedik és endorfinok szabadulnak fel a szervezetben amelyek elősegítik az álmosság érzését. Ehhez hasonló hatást érhetünk el egy esti szaunázás során hozzásegítve egy pihentető relaxáló alváshoz.

Érdekessség

Sörös felöntés a szaunában

A sör és a szaunázás fogalmai kéz a kézben járnak a finn kultúrában. A hagyomány szerint sört öntenek víz helyett  a szaunában található forró kövekre. A szaunát a sör illata és párlata itatja át adva ezzel egy különleges hangulatot a szaunázóknak.

 

forrás:

https://theculturetrip.com/europe/finland/articles/the-most-bizarre-finnish-habits-in-saunas/

https://www.finnleo.com/pages/health-and-wellness

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/8-unexpected-benefits-sauna-that-will-impress-you.html