Felejthetetlen
élmény

A Sörfürdőnek már nagy hagyománya van, de hogyan is zajlik egy ilyen fürdőzés?

Dézsáinkat 100 % -ban tiszta termálvízzel töltjük fel. Vegyszert nem adunk a fürdővízhez! A fürdést követően minden vendég után alaposan kitakarítunk és fertőtlenítünk.

Az ezer literes dézsákat harminchat fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvízzel és a sörfőzés természetes hozzávalóival (komló, árpa, maláta, sörélesztő) töltjük fel. Utóbbiakat összekeverjük egy speciális sörsóval, majd felöntjük sörhabbal, így eredményezve egy különleges, gyógynövényes fürdőt, ami legalább annyira jó a testnek, mint a léleknek.

Erre bizonyíték, hogy a komlót a népi gyógyászatban anno nyugtató-altató hatásúnak tartották, a fürdővízbe pedig olyan nagy koncentrátumban kerül, hogy abból száz liter sört lehetne főzni. Az árpa megszépíti és regenerálja a bőrt, akárcsak a sörélesztő – ami mellesleg jó hatással van az izmokra és az idegrendszerre is. Javul a vérkeringés, kitisztulnak a pórusok, a szervezetben felgyülemlett felszültség eltűnik, a stresszes érzet megszűnik, enyhíti a másnaposságot. Minden alkalommal újratöltjük a kádakat, szóval mindenki friss fürdőt vehet.

A különleges élményhez társul a korlátlan mennyiségű cseh sör fogyasztása, amit magunknak csapolhatunk. Mindez háromnegyed órán keresztül: maga a sörhabos mennyország.

A Sörfürdő megtalálható a Lukács Fürdőben, valamint a Széchenyi Fürdő földszintjén és annak első emeletén is.

A komlóvirágot mintázó lámpa halvány fénye alatt frissen csapolt sört kortyolni, miközben élvezzük a gyógyvíz jótékony hatásait, illetve a jacuzzit – szerintünk ez kimeríti a maradandó élmény fogalmát. Ráadásul a kombinált jeggyel még a sort sem kell kivárni a bejáratnál, ugyanis mindenkit megelőzve vethetjük bele magunkat a sörfürdőzésbe, a 45 perces relaxálás után pedig jöhet egy kör szauna vagy a már jól ismert termálmedence egyike.

Nézd meg mikor van hely és foglalj időpontot!

A Sörfürdő jótékony hatású, igazi áldás azok számára, akik bőrproblémákkal küzdenek. A maláta megszépíti és regenerálja a bőrt, akárcsak a sörélesztő – ami mellesleg jó hatással van az izmokra és az idegrendszerre is. 

A fürdő alapanyagai:

Komló: A komló egy nagyon régi nyugtató és enyhe altató hatással rendelkező  gyógynövény. Mindenféle alvászavar kezelésére, elalvási nehézségek, szorongásos állapotok, valamint idegi kimerültség esetén is alkalmazható. Természetes anxiolitikum (feszültségoldó). A sörfőzés terén a VIII. századi Európa legtöbb országában elterjedt. Tisztító, ízesítő, tartósító tulajdonságai tették kedveltté. Tonizáló és nyugtató hatása egyaránt jelentős. A komlóban lévő anyagokat részletesen feltárták, és több mint 150 különféle összetevőt fedeztek fel benne.

A sör szépítőszerként és fürdőként való alkalmazása nem a 21. század találmánya. Állítólag már az ókori egyiptomiak is ismerték a bőrre gyakorolt jótékony hatását. Az ital – amelyet Európában a középkor óta főznek – rendkívül gazdag vitaminokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Ennek köszönhetően külsőleg alkalmazva szépíti a hajat és a bőrt is. Jótékony hatásai legfontosabb alapanyagának, a komlónak köszönhetőek. Nyugtatja az irritált bőrt, a reumatikus eredetű görcsöt, fájdalmat feloldja, megakadályozza. 

Maláta: A maláta árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék. Az árpa rostja béta-glükánt tartalmaz. Kutatások szerint ez csökkenti az inzulinrezisztenciát, illetve a koleszterinszintet, így csökkenti az elhízás veszélyét és erősíti az immunrendszert.

Sörélesztő: A fürdő segíti a vérkeringést, megnyitja a bőr pórusait, és ezáltal méreganyagok távoznak a szervezetből. Az élesztő pedig a B-vitamin- és fehérjetartalmának köszönhetően regenerálja a bőr fáradt rétegeit. Jórészt vizet, ásványi anyagokat, zsiradékot, szénhidrátot és főként B-vitamint tartalmaz

Tengeri só: A sós fürdő szemben a normál fürdővel, ami nedvességet von el a bőrtől, lehetővé teszi, hogy a só a bőr felső rétegébe szívódjon és ott megkösse a vizet és a benne oldott hatóanyagokat. Gyulladáscsökkentő hatású.  A tengeri sóban lévő rengeteg ásványi anyag jó hatással van az izmainkra, ragyogóvá, feszessé és fiatallá teszi bőrünket, nagyon jó stressz ellen. A sós fürdő segíti a méreganyagok bőrünkön keresztül történő távozását, és segíti a bőr légzését.

Gyógyhatások

Sör, wellness, vidámság

Dr. Karolina Walker, – az egészség és a nemzetközi sörfőzés kutatásainak főnöke – a sörben található vitaminokkal és folsavakkal foglalkozik. Az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3 és B6 vitaminok, de jelen van a hidrogén is. Ezen túl fontosak az ásványi anyagok is: Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban.

Ezeket az átlagos sörfogyasztó is jól tudja, de a komló ennél sokkal többet tud! Jelentős az ösztrogén és antibiotikum aktivitása, valamint tartalmaz egy sor olyan összetevőt, amelyek antioxidánsként hatnak. Hogy a komló sok antioxidánst tartalmaz ez ma már nyilvánvaló. A rák kialakulása -hasonlóan a többi betegséghez (Alzheimer, Parkinson stb.) oxidálási folyamatokkal van összefüggésben. Ezeknek a hatóanyagoknak a megelőzésben van fontos szerepük.

A laboratóriumokban -sok más anyag mellett – a komló és a sör hatóanyagait is megvizsgálták, hogy milyen hatásuk van a rák leküzdésének tekintetében. Kutatásaik során a komló keserűsavából kivont Xanthohumol vegyületet tudták azonosítani, amely minden kutatási eredménynél pozitív hatást mutatott.

A bőségesen komlózott sör kivédi a vírusfertőzéseket!

A komló egy olyan növény, amely egészségstimuláló hatású, de ennek mértéke még nem teljesen ismert. A sör egyik legfontosabb alkotóeleme, amely többek között véd az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen – derült ki kínai kutatók tanulmányából. A titok a növényben rejlik, egyik vegyülete védi az agysejteket a károsító hatásoktól, ezáltal hatékonyan lassítja a neurodegeneratív betegségek kialakulását.
Az alkoholfogyasztásban azonban továbbra is meg kell őrizni a mértékletességet!

Az árpáról még érdemes tudni, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúlhatunk hozzá.